vineri, 21 octombrie 2011

Poluarea aerului!


Aerul curat este esential pentru sanatatea noastra. Studiile arata ca poluarea aerului, cauzata de activitatile industriale si de traficul rutier, are un impact semnificativ asupra starii de sanatate a populatiei, mai ales pentru persoanele care locuiesc in zonele urbane, adica pentru aproape 80% dintre europeni. Aerul poluat este cauza unor numeroase tipuri de alergii si a unor probleme respiratorii grave, pecum stmul. In fiecare an, in Europa, gradul de poluare a aerului contribuie la decesul prematur a circa 370.000 de persoane si reduce, in medie cu 8 luni, speranta de viata a fiecaruia dintre noi. In cazul locuitorilor zonelor grav afectate de poluare, speranta de viata se poate reduce cu pana la doi ani.
            Care sunt cauzele poluarii aerului?
            Efectele poluarii aerului
·         Sanatate precara, de la bronsita la astm si chiar moartea prematura.
·         Acidizare-cresterea PH-ului solului, afectand padurile, raurile, lacurile si cladirile istorice.
·         Eutroficarea – cresterea in exces a algelor in lacuri si rauri, fapt care afecteaza viata florei si a faunei. In 2006, turistii au fost intampinati de formatiuni de lage urat mirosito are de-a lungul coastelor Italiei, Scotiei, Suediei si Danemarcei.
Poluarea aerului este cauzata de industrie, de transport, de sistemele energetice, de agricultura, dar si de fiecare dintre noi. Uniunea Europeana a facur eforturi mari pentru reducerea poluarii aerului: acum, masinile emit cu 90% mai putine gaze poluante decat cu 20 de ani in urma. Cum poluarea aerului continua sa afecteze mediul si sanatatea oamenilor, Comisia Europeana a produs o noua strategie care va duce la imbunatatirea semnificativa a calitatii aerului, pana in 2020.
Printre cei mai periculosi poluanti se numara gazele nocive si aerosolii-particulele de praf sau de funingine, emise de masinile cu motoare diesel, de uleiurile arse sau de solventii folositi la vopsele. Acestea ne afecteaza plamanii. Prezenta ozonului troposferic rezultat din procesele fotochimice – sau „smog”-ul – este un alt pericol serios. Creat atunci cand anumiti poluanti reactioneaza unii cu altii sub efectul razelor solare, el poate cauza dificultati de respiratie si iritatia gatului si a ochilor. Depasirea anumitor praguri ale ozonului troposferic, in combinatie cu alte substante poluante, afecteaza, de asemenea, padurile, recoltele si animalele.
Ce poti face tu?
Poluarea aerului este o problema foarte grava, iar tu poti ajuta la solutionarea acesteia daca iei anumite masuri cu un impact pozitiv:
·         In cea mai mare parte, energia electrica si celelalte forne de energie provin de la combustibilii fosili, care, prin ardere, emana gaze poluante ce produc aefectul de sera. Asadar, nu irosi energia: nu lasa sa se faca exagerat de cald in casa si inchide luminile, televizorul, computerul si alte aparate electrice, atunci cand nu le folosesti.
·         Verifica modul in care se face incalzirea casei tale. Incalzirea cu pacura produce mai multa poluare decat incalzirea cu gaze naturale. Daca la tine acasa se foloseste pacura, dar exista termoficare in cartier, sfatuieste-te cu parintii tai si schimbati sistemul. Nu veti mai simti nici mirosul de la rezervorul de pacura!
·         Focul cu carbuni sau cu lemne de o caldura placuta in semineul din sufragerie, dar polueaza aerul din zona. Incearca sa-l aprinzi numai pentru ocazii speciale, de Craciun sau de Anul Nou.
·         Incearca sa folosesti alternative la o masina oricat de des poti. Bicicleta sau mersul pe jos reduc, pe de o parte, poluarea si efectul de sera, iar pe de alta parte, reprezinta un exercitiu foarte sanatos. Alta solutie este transportul public; o masina plina polueaza mai putin decat trei sau patru masini care transporta fiecare doar cate o persoana.
·         Foloseste in mod cumpatat aerul conditionat din masina, pentru ca acesta duce la cresterea consumului de combustibil si a emisilor de CO2 cu circa 5%. Daca trebuie neaparat sa-l folosesti, mergi cateva minute cu geamurile deschise, apoi inchide-le si porneste aerul conditionat. Astfel, vei economisi combustibilul necesar reducerii temperaturii initiale.
·         Nu lasa portbagajul exterior montat pe masina. El mareste consumul de combustibil si emisiile de CO2 cu pana 10%, din cauza rezistentei la vant si a greutatii suplimentare. Ar fi mai bine sa-l demontezi.
·         Nu da foc gunoaielor in curte – in multe locuri este ilegal- si aprinde artificii cat mai rar. Fumul de la focul in mediu deschis polueaza aerul si contine substante foarte toxice, numite dioxine.


Stiai ca...
Daca presiunea din cauciucurile masinii tale este prea scazuta, consumi mai mult combustibil si deci cauzezi o mai mare poluare a aerului?
Respectarea limitei de viteza duce la conducerea in mai mare siguranta a automobilului, la economia de combustibil si, implicit, la reducerea gazelor de esapament?

Gandete-te la mersul naturii si mananca fructe de sezon
Capsune si piersici in decembrie? Poate ca esti obisnuit sa mananci fructele preferate in tot timpul anului dar, acum 25 de ani, nu le puteai manca decat vara, in sezonul lor – intreaba-ti bunica! Transportul fructelor de la mii de kilometri distanta este o problema de actualitate – transportul produselor cu avionul, dintr-un colt al lumii in altul, polueaza aerul si genereazade 200-400 de ori mai multe gaze cu efect de sera decat daca ele ar fi transportate 50 km cu caminoul. E mai bine sa consumi produse locale, de sezon.

Poti fi de ajutor si in vacanta
Stiai ca numarl zborurilor turistice a crescut cu 50% din 1990 pana astazi? Biletele ieftine de avion te indeamna sa calatoresti. Dar fie ca ai un bilet ieftin, fie ca ai platit pentru un loc la clasa intai, tot cu avionul calatoresti, iar nivelul de poluare a aerului si, implicit, efectul de sera sunt aceleasi. De ce sa nu descoperi o alta zona din tara ta sau sa calatoresti prin Europa cu trebul? Da, nu e la fel de rapid, dar vei vedea mult mai multe privind pe geam si, pe drum, vei avea timp sa stai de vorba cu oameni noi, interesanti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu