vineri, 21 octombrie 2011

Apa- o resursa naturala pretioasa!


Ce ne-am face fara apa?
Apa este una dintre cele mai pretioase resurse naturale. Nu putem trai fara ea, dar ne comportam de parca ni se cuvine. La nivel global, sursele de apa sunt rare: mai putin de 1 % din apa de pe glob este buna pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni- aproape o cincime din populatia lumii- nu are acces la surse de apa potabila.
Din fericire, in Europa, apa se gaseste aproape peste tot din belsug, cu toate ca in anumite zone din sudul Europei, de exemplu in Spania, lipsa apei si secetele sunt din ce in ce mai dese.
In Europa, cantitatea nu este principala problema, ci calitatea apei lasa uneori de dorit. Circa 35% din apa din Europa provine din ape de suprafata –lacuri si rauri-, care sunt afectate de poluare. Restul de 65% provine din ape freatice –apa de ploaie infiltrata in pamant, care formeaza bazine subterane de apa.
Apa de la robinet este buna de baut aproape peste tot in Europa, dar, inainte de  a fi trimisa prin conducte, ea trebuie tratata. Acesta este un procedeu costisitor, dar necesar, deoarece apa poate fi contaminata de ingrasaminte, de pesticide, de substante chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanti sunt ingrasamintele si pesticidele. La contactul cu apa, ele sunt transportate spre rauri si fluvii si de acolo in mare.
Reducerea poluarii este extrem de importanta, nu numai pentru conservarea resurselor de apa potabila, ci si pentru protectia animalelor care traiesc in rauri, in lacuri si in mari. Desi in ultimi 30 de ani in UE s-au luat masuri pentru reducerea poluarii, mai sunt inca multe de facut si putem si noi sa contribuim la acest efort.
Ce ii ingrijoreaza cel mai mult pe europenii?
Poluarea apei este grija principala a europenilor, in ceea ce priveste problemele de mediu. Intr-un sondaj Eurobarometru recent, referitor la protectia mediului, 47% dintre europeni pun poluarea apei pe primul loc, inaintea dezastrelor produse de om si a schimbarilor climatice.
                        Stiati ca...
...in medie, numai 7% din apa potabila pe care o folosim este intr-adevar pentru baut si gatit? Alte 22 % sunt folosite pentru spalatul vaselor si rufelor, 20 % pentru tras apa la toaleta, 39% pentru baie si 6% pentru spalatul masinilor si pentru udatul gradinilor.
Desi apa de la robinet este buna de baut, vanzarile de apa imbuteliata sunt in continua crestere. In 1997, fiecare europeana baut, in medie, 78 de litri de apa imbuteliata, iar in 2005 aceasta cifra a crescut la 106,5 litri pe an. Apa imbuteliata este insa mult mai scumpa si, in plus, este o importanta sursa de gunoaie, sub forma recipientelor de sticla sau de plastic.


Mediul marin este vital pentru viata pe pamant
Marile si oceanele acopera 71% din suprafata globului si includ 90% din totalul organismelor vii de pe planeta. Apele marine ale Europei acopera 3.000.000 km², adica aceeasi suprafata ca si zona continentala. Ecosistemele marine ne ajuta din multe puncte de vedere: au un rol determinant in definirea climatului si a manifestarilor meteorologice si absorb bioxidul de carbon emanat in atmosfera ca urmare a activitatilor umane. Marile si oceanele sunt si o sursa majora de hrana, un pilon al prosperitatii economice, datorita pescuitului si turismului, si un ajutor nepretuit pentru sanatatea si pentru bunastarea noastra.
Ce poti face pentru a economisi apa?
·         Fa un dus, in loc de baie; astfel consumi de patru ori mai putina apa. Nu e doar ecologic, ci si economic!
·         Inchide robinetul cat tim te speli pe dinti. Daca toti europenii ar inchide robinetul, s-ar economisi suficienta apa pentru a umple 6.000 de piscine olimpice in fiecare an.
·         Verifica si repara robinetele. Robinetele care curg, duc la pierderea a circa de 25 de litri de apa pe zi si asta se poate rezolva cu o simpla garnitura noua.
·         Asteapta pana aduni suficiente rufe sau vase si apoi pune in functiune masina de spalat. Daca nu ai destule rufe sau vase murdare pentru a merge la capacitate maxima, regleaza functionarea aparatului la jumatate din capacitate. In acest mod, economisesti atat apa, cat si electricitate.
·         Pastreaza apa de ploaie. O poti colecta in butoaie goale sau le poti cere parintilor sa monteze un bazin care sa adune apa ce curge pe stresinile casei. Apa adunata astfel poate fi folosita la udatul gradinii sau la spalarea masinii.
Fa si u ceva!
·         Nu arunca substante chimice sau ulei prin sistemul de scurgere – adica vopsea, lacuri, insecticide, medicamente, ulei de gatit si ulei de motor. Toate astea polueaza apa si, in acelasi timp, deterioreaza conductele. Afla daca exista centre de colectarepentru aceste materiale in cartierul tau si returneaza medicamentele vechi la cea mai apropiata farmacie.
·         Nu arunca gunoaie in rauri, in lacuri sau mare. Daca te duci la plaja, du gunoiul la un cos special amenajat. Gunoaiele aruncate pot ajunge la mari distante, carate de curentii marini si de vant. De asemenea, ele pot ucide pestii, alte vietuitoare marine sau pasarile.
·         Stim cu totii ca pestele e bun pentru noi, dar pescuitul exagerat duce la punerea in pericol a multor specii.  Conform Organizatiei Natiunilor Unite, sapte din primele zece specii de pesti de consum(care reprezinta circa 30% din speciile pescuite in intreaga lume), sunt exploatatela maximum sau excesiv. Intre acestea se numara heringul de Atlantic si merlucius. Cumpara peste din specile mai numeroase, evita sa mananci puiet si intreaba-l pe vanzatorul de la magazin de unde provine pestele.
Fa o baie in mare, apa e minunata...
Cand mergi la plaja la mare sau pe malul lacului, s-ar putea ca apa sa nu ti se para prea ispititoare; ar putea fi poluata, mai ales cu resturi din canalizare. O lege a Uniunii Europene impune monitorizarea si verificarea calitatii apei potabile si a zonelor de plaja din intreaga Europa. Apa primeste un nivel de evaluare (satisfacator sau nesatisfacator), pentru a te ajuta sa decizi daca faci o baie sau nu. Daca, in mod constant, conditiile de baie sunt proaste, zona poate fi interzisa pentru inot, astfel incat autoritatile sa ia masurile necesare de remediere.


2 comentarii: